Datum

Vrijwillige klusdienst van start in Geldrop

Inhoud

LEVGeldrop-Mierlo start volgende week met een klussendienst. Het is een bijzonder project omdat mensen met een uitkering vrijwilligerswerk gaan doen.

Vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen via de nieuwe klussendienst klussen doen bij senioren en gehandicapten. Deze vrijwilligers hebben een uitkering en hoeven van de uitkeringsinstantie niet aan het werk. Coördinator van het steunpunt vrijwilligerswerk, Ronald Scharroo organiseerde de dienst. Op 5 november is er een startbijeenkomst. Daar geven twee mensen informatie die ervaring hebben met klussen doen. Ook komen er vrijwilligers en mensen die mee willen werken aan het project. De klussendienst heeft een kantoor aan het Toernooiveld. De gemeente geeft 8000 euro subsidie voor de activiteit.

Ouderen

Al drie jaar geleden waren we bezig om mensen die buiten de boot vallen, bij activiteiten te betrekken. Bij het Centrum voor Maatschappelijke Dienstverlening komen veel vragen van ouderen die klussen hebben en dat zelf niet meer kunnen doen. Als je de mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt leuke klussen geeft, worden die mensen daar blij van. Het is niet een klussendienst zoals in het normale arbeidsproces. Het gaat om re-integreren van mensen.

De vrijwilligers kunnen aan de slag bij particulieren, organisaties of gemeente. De mensen kunnen zich vrijwillig melden. Ze vinden het fijn om wat te doen voor wat ze krijgen. Je moet ze de kans geven om uit hun isolement te komen. De mensen die de klus hebben, betalen twee euro per uur voor de twee vrijwilligers die het karwei komen doen. Daar kopen we dan een keer vlaai voor, voor bij de koffie. Ook betalen de mensen als er spullen naar de stort moeten of er materialen nodig zijn voor een klus. Door een bedrag te vragen, hoeft er voor mensen die een klus hadden geen twijfel te zijn. Mensen willen dikwijls wat geven uit dankbaarheid.

Stagiaires

De klussers kunnen na het karwei met een elektrische bakfiets. Daar is er nu één van, maar Scharroo hoopt er nog enkele bij te kunnen krijgen. Het plan is om de klussendienst te laten uitgroeien tot een dorpsleerbedrijf. Daar kunnen dan een strijkdienst, een repaircafé en een tuinploeg ondergebracht worden. Voordeel van een grotere organisatie is dat er stagiaires ingezet kunnen worden voor de begeleiding van de vrijwilligers.

In Helmond is reeds een dergelijke grotere organisatie het Stadsleerbedrijf. Wanneer er een dergelijk leerbedrijf komt? Het kan een keer gebeuren. Het gaat er maar om dat mensen een prettiger leven hebben, door de activiteiten, meent Scharroo.

Wie interesse heeft kan bellen: 06-40288411