LEV-vrijwilliger Cees Vergouwen 2
Datum

Cees Vergouwen, Vrijwilligersraad LEV-groep

Inhoud

Cees woont in Gemert-Bakel en is gepensioneerd. Hiervoor werkte hij 48 jaar bij een commerciële bank. Tijdens deze baan hield hij zich bezig met zakelijke dienstverlening, bijzonder beheer en begeleide hij bedrijven die hulp nodig hadden. Cees houdt hij zich graag bezig met boekhouden en is fan van zijn lokale voetbalclub. Hij is ongeveer 3 jaar geleden als vrijwilliger bij LEVgroep begonnen en werkt nu bij de Formulierenbrigade. Ook is hij lid van de vrijwilligersraad.

Waar het allemaal begon

Cees begon als vrijwilliger bij de Formulierenbrigade in Gemert-Bakel, hier hielp hij inwoners met het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld een uitkering of huurtoeslag.

Ik zet mijn talenten in waar ik kan. Ik kan redelijk goed boekhoudingen opzetten en ben op de hoogte van veel formulieren. Dit werk sluit goed aan bij mijn ervaringen uit het bedrijfsleven. Het mooie aan talenten toepassen vind ik om te zien wat het effect hiervan is. Er zijn mensen die ik een jaar lang geholpen heb en nu zie ik dat ze alles goed voor elkaar hebben. Ik bied graag hulp, maar het is aan de mensen zelf of ze hier iets mee willen doen. Soms lukt het niet en pakken mensen de kans die ze krijgen niet. Dat vind ik natuurlijk jammer, maar ik kan dat ook weer gemakkelijk loslaten.”

LEV-vrijwilliger Cees Vergouwen 1

Toen hij hoorde dat er nieuwe leden gezocht werden voor de Vrijwilligersraad, is Cees hierover in gesprek gegaan. Ook omdat hij wist dat er nog geen vrijwilliger uit Gemert-Bakel bij de raad zat. Er was een klik en inmiddels is Cees al twee jaar lid. “Ieder lid mag vier jaar bij de vrijwilligersraad zijn en kan maximaal één keer herkozen worden. Dit is goed voor de verversing en om als raad nieuwe frisse inzichten te blijven krijgen.”

LEVgroep is sinds 2020 gestopt in gemeente Gemert-Bakel, omdat deze een andere keuze maakte. Cees heeft zich als lid van de vrijwilligersraad én als inwoner, hard gemaakt voor de vrijwilligers in deze gemeente. “De meeste mensen willen vrijwilligerswerk doen in de gemeente waar ze wonen.” Zelf is hij overgestapt naar de formulierenbrigade in Laarbeek.

De inzet van de vrijwilligersraad

Vanuit de Vrijwilligersraad denkt Cees mee over hoe de talenten en interesses van de 1.800 LEV-vrijwilligers nog beter bekend kunnen worden bij de organisatie. Ook houdt hij zich bezig met de ‘veel gestelde vragen’ door vrijwilligers. “Iedere vrijwilliger heeft wel vragen. Wij merken dat vaak dezelfde vragen gesteld worden en willen dat deze makkelijk terug te vinden zijn op de website van LEV, zodat vrijwilligers snel de antwoorden kunnen vinden.” vertelt Cees.

“Het is goed dat LEVgroep er is, zeker voor de inwoners van de gemeentes. Er zijn veel meer vragen en problemen dan dat je zou denken"

“Het is goed dat LEVgroep er is, zeker voor de inwoners van de gemeentes. Er zijn veel meer vragen en problemen dan dat je zou denken. Het is belangrijk dat LEVgroep blijft ontwikkelen, ook vanwege concurrentie van andere organisaties. Met de vrijwilligersraad zijn wij hier ook mee bezig. Wij mogen gevraagd en ongevraagd advies geven en hier maken we graag gebruik van.”

De vrijwilligersraad overlegt vier keer per jaar met LEV-bestuurder Jasper Ragetlie. Als raad komen de leden iedere maand bij elkaar en nemen ze deel aan verschillende bijeenkomsten. “Wij organiseren nu al een paar regelmatig bijeenkomsten voor vrijwilligers. Dan worden vrijwilligers gevraagd om met elkaar in gesprek te gaan over wat er goed gaat en wat er beter kan in hun vrijwilligerswerk. Als vrijwilligersraad is dit fijn om mee te maken. Zo blijf je op de hoogte van wat er speelt. In coronatijd, ligt deze activiteit stil, maar gelukkig spreken we elkaar nog in een digitale bijeenkomst of telefoongesprek.

“Ik denk dat het goed is om de vrijwilliger en wat er leeft op de werkvloer (voor de vrijwilliger) te kunnen vertegenwoordigen in een clubje met mensen die gevraagd en ongevraagd advies mag geven aan de bestuurder. Het mooie is dat ons advies ook vaak wordt overgenomen, dus we voelen ons zeker gehoord.

Het mooie aan vrijwilliger zijn

De grootste voldoening die iedere vrijwilliger denk ik heeft, is de dankbaarheid van de mensen. Daar doe je het eigenlijk voor. Het helpen van de mensen in de plaats waar je werkt. Dat is de grootste waardering die je kunt krijgen.” Cees was het meest verbaasd over het leed dat hij bij mensen zag als vrijwilliger van de Formulierenbrigade. “Dat is iets wat ik echt niet verwacht had. Er is heel veel ellende achter de voordeur die totaal niet zichtbaar is.”

Ik zou iedereen mee willen geven dat het belangrijk is om je hart te volgen. Als je mensen wil helpen met een bepaalde gedachte of gedrevenheid, ga het proberen. Het werk is hartstikke mooi! Maar laat je niet door de emoties van de ander meeslepen.”

 

Klik hier voor meer informatie over de vrijwilligersraad en klik hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen